söndag, oktober 21, 2007

Dyra prylar = Mer fisk?

Jag kan förstå att alla Svenssonfiskare tycker att man är tokig när man köper så pass dyra fiskeprylar som en del gör för det kan ju inte ge mer fisk bara för att man har dyra prylar.Det har dom förmodligen alldeles rätt i men i vissa avseenden även lite fel.Fiskar man lika mycket, på samma ställen, med någorlunda lika prylar fast den ena med dyra prylar och den andre med billiga så tror jag att skillnaden i mängd hugg under säg ett års tid är marginell men antalet tappade fiskar är nog betydligt större hos den som kör med dom "billiga" prylarna.

Av egen erfarenhet så har billiga prylar, om man fiskar mycket med dom, en tendens till att börja strula.

Vi kan ta haspelutrustning som exempel eftersom det är det vanligaste Svennssonfiskaren använder om man räknar bort metspön.
Om man ser till rullar så är det framförallt dåliga slirbromsar som oftast är hackiga och ojämna som gör att man tappar fisk.Billig lina har en tendens till att trassla och gå av ganska enkelt om det uppstår en knut på den.
På billiga beten är det oftast väldigt slöa krokar vilket gör det ganska svårt att få fast fisken när den hugger.
Billiga tafsar blir krokiga och går ganska lätt sönder efter ett par fiskar eller har beteslås som går upp väldigt lätt när man har fisk på.
Med ett ganska billigt spö klarar man sig dock ganska bra även om känslan och actionen i spöt förmodligen är lika med noll men den stora skillnaden i spön är matrialet i klingan, spöringarna och handtaget vilket egentligen naturligtvis även gäller för alla prylar.

För att komma till någon form av slutsats så får du kanske inte så mycket mer fisk med dyra prylar men det är betydligt roligare att hålla på om det inte strular hela tiden, framförallt om du är ute med ungarna.
Sen kanske det t.o.m blir dyrare i längden att behöva köpa nya prylar var och vartannat år istället för att köpa en dyr utrustning som du kanske kan ha i tio år eller mer om du ser till att sköta den någorlunda bra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nya grejjer = Mycket mys
Mycket mys = Mycket fisk

Enkel ekvation som aldrig får ifrågasättas.....

// D.E.